Didžiausios didžiosios katės pasaulyje

Didžiausios didžiosios katės pasaulyje

Jei kada nors turėjote katę, tikriausiai žinote, kokie įdomūs gali būti šie protingi krepusiški augintiniai. Nesvarbu, ar tai būtų jų nepaprastas judrumas, ištraukiami nagai ar net unikalios akys, katės yra tikrai žavūs žinduoliai. Tačiau per tiek metų prijaukinimo katės, kurias laikome kaip augintinius, tapo daug labiau atsipalaidavę, mažos ir paklusnesnės nei anksčiau. Tai sakant, laukinėje gamtoje taip nėra. Visame pasaulyje daugelis tolimų jūsų mėgstamo augintinio giminaičių yra ne tik daug žiauresni, bet ir daug kartų sunkesni bei stambesni nei naminės katės. Čia yra didžiausios pasaulio katės:

1. Tigras

Tigras stovi ant uolėtos atbrailos miške.
  • Svorio diapazonas – 90-265 kg
  • Ilgio diapazonas – 2,5-3,9 m

Tigras (Panthera Tigris) yra didžiausia ir viena mirtingiausių didžiųjų kačių pasaulyje! Tigrai, kurių didžiausias ilgis ir svoris yra atitinkamai 1,17 metro ir 387 kg, yra didžiuliai gyvūnai. Tačiau net ir turėdamos tokį didelį svorį ir sunkų rėmą, šios katės yra plėšrūnės gamtoje ir medžios tokius gyvūnus kaip elniai ir laukinės kiaulės. Taip yra dėl įspūdingo vaizdo, garso ir kvapo derinio, leidžiančio jiems efektyviai persekioti ir medžioti grobį. Ši medžioklė taip pat būtina norint išlaikyti didelį jų kūną, o tai liudija, kad tigras vienu metu gali suvalgyti daugiau nei 35 kg mėsos.

Be puikių medžioklės įgūdžių, tigrai taip pat yra labai žiaurūs ir labai stiprūs. Ši jėga vyrauja jų įkandime, kuris yra šešis kartus stipresnis nei žmogaus ir pakankamai stiprus, kad galėtų įkąsti net kietą odą ir mėsą. Dažnai gyvendami vieni, šie gyvūnai anksti išmoksta apsigyventi iš savo motinų ir yra labai teritoriniai. Tačiau, nors jos gali būti kačių jėgos įsikūnijimas laukinėje gamtoje, tokios problemos kaip buveinių praradimas ir brakonieriavimas (kaip ir daugelis kitų didelių kačių) buvo įtrauktos į IUCN Raudonojo sąrašo nykstančių kačių klasifikaciją. Šiandien gyvuoja tik apie 4000 tigrų, daugiau nei 70 % jų gyvena Indijoje.

2. Liūtas

Liūtas
Liūtų pasididžiavimas.
  • Svorio diapazonas – 160-240 kg
  • Ilgio diapazonas – 2,6-3,3 m

Nors liūtai (Pantera Liūtas) gali būti ne pati didžiausia iš didžiųjų kačių, jos dažnai laikomos didingiausiomis ir žinomiausiomis. Liūto racioną daugiausia sudaro zebrai, gnu, buivolai ir net žirafos. Jų gebėjimas sumedžioti grobį, daug didesnį už juos pačius, yra dėl to, kad liūtai linkę gyventi grupėse, vadinamose pasididžiavimu. Taigi, skirtingai nei daugelis kitų kačių rūšių, jos naudoja skaičių kartu su savo didžiule jėga, kad sugautų didelį grobį. Keista, tačiau liūtai yra viena iš nedaugelio kačių rūšių, kurių pagrindinės medžioklės yra patelės.

Išvaizda liūtai yra viena iš vienintelių didelių kačių, neturinčių dėmių ar žymių visame kūne. Vietoj to, jų kūnas yra labai raumeningas, padengtas geltonai aukso spalvos kailiu. Tai reiškia, kad vietoj ženklų vienas unikalus identifikavimo veiksnys atskiria liūtus nuo likusių didžiųjų kačių. Jūs atspėjote, karčiai! Liūtų patinai aplink kaklą turės didelį ir pailgą kailio žiedą, kuris dažnai būna tamsesnis už likusius jų kūnus. Šie karčiai yra labai prestižinis gyvūnų aspektas, nes manoma, kad kuo ilgesni karčiai, tuo sėkmingiau liūtas kovoja su kitomis savo rūšimis.

3. Jaguaras

jaguaras
Jaguaras Pantanal pelkių regione.
  • Svorio diapazonas – 56-125 kg
  • Ilgio diapazonas – 1,6-2,1 m

Jaguaras, turintis didžiausios Šiaurės Amerikos katės titulą (Panthera onca) yra vienas iš 3 didžiausių, kai kalbama apie kačių pasaulį. Manoma, kad jo pavadinimas kilęs iš Pietų Amerikos darbo, skirto „nuožmiam žvėriui“, tai yra vienas gyvūnas, su kuriuo nenorite maišytis. Šios katės, pasiekusios 2 metrus, gali būti šiek tiek žemesnės už savo pusbrolius pumas, tačiau vidutiniškai 10–20 kg daugiau sveria. Šis svoris paskirstomas ant judrus ir atletiškas kūnas, kurio dėka jaguarai gali laipioti medžiais, judėti slaptai ir yra puikūs medžiotojai. Tai puikiai tinka jų įdomiam medžioklės stiliui, kuris apima jų didžiulę įkandimo galią, kad būtų galima tiesiogiai įkąsti ir sutraiškyti žinduolių kaukolę. Be to, jaguarai taip pat yra viena iš vienintelių rūšių, kurios iš tikrųjų mėgsta patekti į vandenį ir mielai plaukia sekti grobį ar net pramogauti!

Šios didžiosios katės dažniausiai randamos Amerikoje ir gyvena įvairiose vietose, tokiose kaip atogrąžų miškai, pelkės, pievos ir kt. Paprastai jie linkę gyventi prie vandens telkinių ar upių, nes tai suteikia jiems puikią vietą pasipuikuoti savo plaukimo įgūdžiais. Kitas įdomus faktas apie jaguarus yra tai, kad jie iš tikrųjų atrodo gana panašūs į kai kuriuos leopardus. Taip yra todėl, kad abu gyvūnai turi juodas rozetes ant gelsvo kailio, todėl žmonės dažnai klaidingai atpažįsta juos. Laimei, galite būti tikri, kad didelė katė yra jaguaras, pažvelgę ​​į šių rozečių vidų, nes jos bus užpildytos juodais taškais. Apskritai, jaguaras yra nuostabiai didelė, didelė katė, kuri savo afinitetą vandeniui ir stiprų įkandimą naudoja mirtinai kombinacijai!

4. Puma

puma
Dvi žaismingai nusiteikusios pumos.
  • Svorio diapazonas – 45-100 kg
  • Ilgio diapazonas – 1,5-2,4 m

Puma yra kilusi iš Šiaurės ir Pietų Amerikos.Puma concolor) turi daug pavadinimų, pvz., puma, kalnų liūtas arba katamount. Žinomi kaip gana grakštūs, pumų patinai kai kuriuose regionuose gali sverti iki 125 kg, todėl jie yra gana didelės katės. Jų išvaizda yra gana plati, kailio spalva svyruoja nuo šviesiai pilkos iki rausvai rudos spalvos. Pumos taip pat turi tamsias ausis, kurių daugeliui kitų kačių nematyti, taip pat baltą apačią ir pilvą.

Kalbant apie jų mitybą, šios katės priskiriamos „hipermėsėdžiams“. Tai reiškia, kad didžiąją dalį pumos raciono sudaro mėsa, kurią dažnai sudaro kiti žinduoliai, tokie kaip briedžiai, briedžiai, kalnų ožkos ir kt. Jie gali sumedžioti tokį didelį grobį, nes yra linkę užpulti gyvūnus, o ne juos persekioti. Iš esmės puma pasislėps medžiuose, atbrailose ar bet kurioje paslėptoje vietoje ir greitai užšoks ant nieko neįtariančio grobio, dažnai vienu kąsniu sulaužydama kaklą. Dėl šio gebėjimo rasti maisto pumos nėra nykstančių rūšių sąraše.

5. Leopardas

leopardas
Leopardas guli ant uolos.
  • Svorio diapazonas – 30-80 kg
  • Ilgio diapazonas – 1,6-2,3 m

Tik šiek tiek didesnis už gepardą, nors ir labai skiriasi daugeliu aspektų, yra 5 pagal dydį katė leopardas (Panthera pardus). Leopardas, aptinkamas Afrikoje, Azijoje ir kai kuriose Europos dalyse, yra viena iš labiausiai paplitusių didžiųjų kačių rūšių visame pasaulyje. Be to, tarp visų šių rūšių leopardas yra žinomas dėl to, kad turi vieną mirtiniausių ir unikaliausių medžioklės taktikų. Dėl palyginti lengvo kūno sudėjimo leopardai yra labai judrūs alpinistai. Jie dažnai praleidžia ilgas valandas aukštai medžiuose ir lauks tinkamos progos fantastiškai vikriai pulti grobį. Be to, nors ir nėra tokie greiti kaip jų pusbroliai, gepardai ir leopardai vis dar gana greitai ant žemės, nes, kaip žinoma, bėga net 60 km/val.

Kitas nuostabus leopardų dalykas yra tas, kad nors dauguma jų turi auksinį kailinį su juodais „rozetės“ ​​ženklais, gyvūnams taip pat būdingas recesyvinis bruožas, dėl kurio gali išsivystyti melanistiniai leopardai. Tai visiškai juodi leopardai su nuostabiomis geltonomis akimis, kurios yra tikrai didingos. Dažnai taip pat laikomi „juodosiomis panteromis“, šie leopardai yra žinomi popkultūroje ir yra tikrai unikalūs kačių šeimoje.

6. Gepardas

Gepardas
Gepardas yra greičiausiai pasaulyje bėgantis sausumos žinduolis.
  • Svorio diapazonas – 40-70 kg
  • Ilgio diapazonas – 1,5-2,3 m

Gepardas (Acinonyx jubatus) tikriausiai yra viena iš labiausiai žinomų Felidae arba „katinių“ žinduolių šeimos rūšių. Nors yra šešta pagal dydį katė Žemėje, šis gyvūnas iš tikrųjų yra gana lieknas ir gali pasigirti plonu rėmu. Dėl šios unikalios konstrukcijos gepardui priklauso greičiausio sausumos gyvūno pasaulyje rekordas. Gepardas, galintis pasiekti maksimalų iki 110 km/h greitį (greičiau nei leidžia dauguma greitkelių), gepardas yra unikaliai pritaikytas greičiui su lanksčiu stuburu, ilgomis kojomis ir specializuotais raumenimis, skatinančiais pagreitį. Šis greitis yra labai naudingas laukinėje gamtoje, nes be stambaus ir tvirto kūno sudėjimo būtent jų tempas leidžia jiems sekti ir efektyviai gaudyti grobį.

Gepardus taip pat galima atskirti iš viso kūno žymių – juodų dėmių, dengiančių juos nuo galvos iki uodegos. Vienas iš greičiausių būdų atpažinti gepardą yra žiūrėti į jo akis, kuriose iki burnos turėtų būti juodos ašarų juostelės, apsaugančios akis nuo saulės akinimo. Be to, gepardai turi geltonai aukso kailio spalvą, panašią į daugelio kitų didelių kačių, tokių kaip liūtas. Kailis taip pat gana lengvas, o tai naudinga šiems gyvūnams, nes jie gyvena šiltesniuose Azijos ir Afrikos savanų regionuose. Tačiau, susidūrusios su buveinių praradimu ir brakonieriavimu, šios gražios katės pamažu nyksta ir šiuo metu yra įtrauktos į „pažeidžiamų“ rūšių sąrašą.

7. Sniego leopardas

sniego leopardas
Didingas sniego leopardas kalnuose.
  • Svorio diapazonas – 22-55 kg
  • Ilgio diapazonas – 1,6-2,1 m

Charizmatiška didelė katė, rasta 12 Azijos šalių, sniego leopardas (Panthera uncia) yra 7 pagal dydį katė pasaulyje. Vidutinis svoris, kuris gali siekti iki 55 kg, o ilgiausias žinomas 2,5 metro ilgis, ši katė yra daug didesnė už jūsų draugišką augintinį. Tačiau snieginis leopardas iš tikrųjų yra gana vikrus. Šios didelės katės dažnai aptinkamos alpinėse ir subalpinėse zonose dideliame aukštyje, viršijančiame 3000 metrų virš jūros lygio. Čia katės naudoja savo gerai pritaikytus kūnus, kad galėtų pervažiuoti kalnuotus regionus, tokius kaip Himalajai, Tibeto plokščiakalnis ir daugelis kitų.

Kalbant apie jų išvaizdą, sniego leopardas yra žinomas dėl pilko arba balto kailio, kuris yra padengtas juodomis dėmėmis. Šių kačių kūnai yra gana stambūs ir pasižymi daugybe unikalių pritaikymų, padedančių joms gyventi šaltesnėse vietose. Pavyzdžiui, sniego leopardai yra žinomi dėl didelių šnervių, kurios pagerina jų gebėjimą įkvėpti kuo daugiau deguonies esant mažai deguonies turinčiam kalnų aukščiui. Be to, šie gyvūnai turi storą kailį, storą uodegą ir mažas ausis, kurios kartu palaiko vėsą.

Visos pirmiau minėtos laukinės didžiosios katės vaidina svarbų ekologinį vaidmenį savo buveinėse, nes kontroliuoja grobio populiaciją. Jie taip pat vertingi žmonėms, nes didžiųjų kačių turizmas yra itin populiarus. Tačiau šioms katėms taip pat kyla didžiausias pavojus dėl brakonieriavimo ir buveinių praradimo, todėl jos yra vienos iš labiausiai nykstančių rūšių Žemėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.