Kiek rūšių kupranugarių gyvena pasaulyje šiandien?

Kiek rūšių kupranugarių gyvena pasaulyje šiandien?

Kupranugariai bėga dykumos keliu.

Dažnai vadinamas „dykumos laivu“, kupranugaris, lygiapirštis kanopinis gyvūnas priklauso Camelus genčiai ir turi savitą „kuprotą“ ant nugaros. Šie gyvūnai gamtos sukurti taip, kad išgyventų atšiauriame sausringame ir pusiau sausringame klimate, kuriame jie gyvena. Šiuo metu pasaulyje gyvena trys kupranugarių rūšys, iš kurių dvi yra prijaukintos rūšys (dromedaras kupranugariai ir prijaukintas baktrijos kupranugariai), o viena – laukinė (laukinis baktrijos kupranugaris). Laukinės rūšys yra ant išnykimo ribos. Čia mes įtraukiame šias kupranugarių rūšis ir su jomis susijusias ypatybes.

3. Baktrijos kupranugaris

Baktrijos kupranugaris (Camelus bactrianus) yra išlikusi kupranugarių rūšis, gyvenanti Vidurinės Azijos stepėse. Rūšies pavadinimas kilęs iš Bactria – istorinio regiono Centrinėje Azijoje. Kupranugaris turi du kupranugarius ant nugaros – ryškiausias bruožas, skiriantis rūšį nuo dromedaro kupranugario. Baktrijos kupranugarių populiacija yra apie 2 milijonai, daugiausia prijaukintų.

Baktrijos kupranugaris yra didžiausias gyvūnas savo vietovėje. Didžiausios gyvenančios kupranugarių rūšys, Baktrijos kupranugario ilgis nuo galvos iki kūno yra 220–350 cm, o uodegos ilgis – 35–55 cm. Šie kupranugariai sveria nuo 300 iki 1000 kg. Jų kailio spalva skiriasi nuo smėlio iki tamsiai rudos spalvos. Kailis vilnonis su ilgaplaukiais karčiais ir meška ant kaklo ir gerklės. Kupranugario kupros kaupia riebalus, kad juos būtų galima naudoti tuo metu, kai trūksta maisto. Blakstienos ilgos, o šnervės sandarios, kad apsaugotų būtybę nuo dykumos smėlio audrų. Pėdos yra tvirtos ir plačios, kad būtų galima lengvai vaikščioti dykumos kraštovaizdžiu.

Baktrijos kupranugariai yra migruojantys ir randami įvairiose buveinėse, įskaitant plokščias, sausas dykumas, smėlio kopas, uolėtus kalnus ir akmenuotas lygumas. Kupranugariai yra labai prisitaikę ištverti ekstremalias temperatūras nuo karščio iki stingdančio šalčio. Kupranugariai maitinasi kasdien ir daugiausia yra žolėdžiai. Jie gana lengvai gali vartoti sausus, sūrius, karčius ir dygliuotus augalus. Kai maisto išteklių trūksta, kupranugariai gali maitintis skerdenomis ar bet kuo, ką galima lengvai gauti.

Kupranugariai vaidina svarbų vaidmenį dykumos žmonių gyvenime. Galbūt jie buvo prijaukinti kažkada prieš 2500 m. pr. Kr. ir toliau naudojami kaip naštos žvėris ir svarbi transporto priemonė dykumoje.

2. Dromedarų kupranugaris

Dromedaras kupranugaris arba arabinis kupranugaris (Camelus dromedarius) – kupranugarių rūšis, turinti vieną kupranugarį, skiriantį jį nuo dvikuprio baktrijos kupranugario. Tai mažiausia iš trijų išlikusių kupranugarių rūšių. Patinai paprastai sveria apie 400–600 kg, o patelės – nuo ​​300 iki 540 kg. Siaura krūtinė, viena kupra, ilgas, išlenktas kaklas ir ilgi plaukai ant kupros, pečių ir gerklės yra svarbūs kupranugario bruožai. Kailio spalva svyruoja nuo rudos iki juodos iki net baltos.

Kupranugariai gyvena apie 20 individų bandose, o bandą vadovauja dominuojantis patinas. Dienos rūšys maitinasi dykumos augmenija ir gali gyventi be vandens kelias dienas. Dromedarai laukinėje gamtoje nepasitaikė daugiau nei 2000 metų. Kadaise jie klajojo per Arabijos pusiasalio ir pietų Azijos dykumas. Šiandien prijaukinti dromedariniai kupranugariai daugiausia gyvena pusiau sausose ir sausose Afrikos, Azijos ir Australijos buveinėse. Australijoje yra didelė šios rūšies laukinių gyvūnų populiacija. Afrikoje gyvena beveik 80% pasaulio dromedarų. Kupranugarių mėsa ir pienas yra svarbūs dykumos žmonėms. Kupranugariai taip pat naudojami kaip naštos žvėrys.

1. Laukinis bakterinis kupranugaris

Laukinis baktrijos kupranugaris (Camelus ferus) yra artimas prijaukinto baktrijos kupranugario giminaitis. Rūšis kilusi iš Centrinės Azijos stepių ir turi dvigubą kuprą. Dar visai neseniai buvo manoma, kad laukiniai baktrijos kupranugariai kilę iš prijaukintų rūšių, kurios tapo laukinėmis, pabėgusios iš nelaisvės. Tačiau naujesnė dviejų rūšių mitochondrijų DNR analizė rodo skirtumą maždaug prieš 0,7–1,5 milijono metų, daug anksčiau nei įvyko prijaukinimas. Laukiniai Baktrijos kupranugariai šiandien priskiriami labai nykstančioms rūšims, kurių populiacija yra nedidelė atokiuose ir laukiniuose Taklamakano ir Gobio dykumų regionuose.

Riboto paplitimo ribose laukiniai baktrijos kupranugariai randami sausringose ​​lygumose ir kalvose ir minta krūmais, kaip pagrindiniu maisto šaltiniu. Kupranugariai klajoja grupėmis po 2–100 dideliais atstumais ieškodami maisto ir vandens. Šie kupranugariai susiduria su daugybe grėsmių, įskaitant medžioklę. Daugelis brakonieriauja mėsai. Druskos šaltiniuose padėtos sausumos minos taip pat žudo kupranugarius. Vilkų atakos, hibridizacija su naminiais Baktrijos kupranugariais ir prieigos prie oazių vandens šaltinių trūkumas dėl žmogaus įsikišimo ir kt. yra keletas kitų reikšmingų grėsmių, su kuriomis susiduria šie laukiniai kupranugariai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.