Kultaras turi daugiau nei mažą spyruoklę

Kultaras turi daugiau nei mažą spyruoklę

Pagalbininkas

Bec Crew

Pagalbininkas

Bec Crew

Bec Crew yra Sidnėjuje gyvenantis mokslo komunikatorius, mylintis keistus ir nuostabius gyvūnus. Nuo keisto elgesio ir ypatingų prisitaikymų iki naujai atrastų rūšių ir jas suradusių tyrinėtojų – jos temos švenčia, kokie svetimi, tačiau panašūs gali būti tiek daug tarp mūsų gyvenančių būtybių.

Bec Crew

2022 m. gegužės 2 d


Kaip miniatiūrinė kengūra su įkandimu, kultaras yra vienas žaviausių Australijos mėsėdžių sterblinių gyvūnų.

Ši reta ir sunkiai suprantama rūšis, sukurta su stipriomis užpakalinėmis kojomis, didžiulėmis ausimis ir plunksnų uodega, yra mūsų jerboa, keistos šokinėjančios pelės iš Šiaurės Afrikos ir Azijos dykumų, versija.

Tiesą sakant, kultaras (Antechinomys laniger) yra labai panašus į jerboa (kuris atrodo taip), galite išgirsti, kad jis vadinamas marsupial jerboa. Jie abu turi nuostabų sugebėjimą šokinėti ir įveikti didžiulius atstumus – puikiai tinka, kai gyvenate brangioje dykumos aplinkoje.

Štai kultas, parodantis savo nuostabų šuolį:

Neleiskite, kad saldus kultarr veidas jūsų apgautų – dėl ypatingų pritaikymų jis yra toks pat kietas, koks yra, gali atlaikyti ekstremalias temperatūras ir svyruojančius centrinio Australijos deserto maisto kiekius.

Rūšis priklauso Dasyuridae šeimai, Australijoje ir Naujojoje Gvinėjoje gyvenančiai marsupialų grupei, kuriai taip pat priklauso kvoliai, Tasmanijos velnias, ningau, mulgara ir dunnarts. Tačiau kultarai yra tokie neįprasti, kad mokslininkai turėjo sukurti gentį Antechinomys tik jiems (nors iš pradžių buvo manoma, kad jie yra phascogale, kito mažo ir kandaus Australijos marsupio rūšis).

Kultarrai yra plačiai paplitę centrinėje ir pietų Australijoje, o kai kurios stabiliausios populiacijos užfiksuotos šiaurinėje teritorijoje ir Vakarų Australijoje. Kvinslande ir Naujajame Pietų Velse populiacijos yra labiau įtariamos, o kai kuriose vietose šios rūšys buvo priverstos išnykti dėl buveinių praradimo ir laukinių gyvūnų, tokių kaip lapės ir katės, prognozės.

2015 m. Nacionalinių parkų ir laukinės gamtos tarnybos darbuotojai buvo šokiruoti, kai Nombinnie gamtos draustinyje NSW vidurio vakaruose aptiko kultarų – tai pirmasis pastebėjimas šioje vietovėje per 20 metų.

Štai vienas, rastas Goldfields-Esperance regione Vakarų Australijoje:

Nenuostabu, kad kultarus sunku pastebėti gamtoje. Kaip naktiniai gyvūnai, jie slepiasi dirvos plyšiuose arba požeminiuose urvuose, kuriuos dieną palieka spąstai vorai, goanos ir kitos šokinėjančių pelių rūšys. Naktį jie medžioja įvairius vabzdžius ir bestuburius, tokius kaip tarakonai, vorai ir svirpliai.

Jie taip pat gali praleisti daug laiko į miegą panašioje būsenoje, vadinamoje „torpor“, kuri yra panaši į žiemos miegą. Susirangę ir leisdami kūno temperatūrai bei medžiagų apykaitai nukristi, jie gali drastiškai sumažinti energijos sąnaudas, kai trūksta maisto ir vandens.

Kultarrai gali gyventi gana ilgą laiką mažam žinduoliui, o mokslininkai mano, kad taip yra dėl jų gebėjimo greitai patekti į audringą būseną. Pranešama, kad seniausias žinomas kultaras gamtoje žuvo 67 mėnesius, o seniausias gyveno nelaisvėje 48 mėnesius. Jie netgi gali suirti, turėdami pilną maišelį mažylių, kaip rodo šis paprastasis dunneris.

Sužinokite daugiau apie žavingus Australijos dykumų gyventojus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.